Новини
Търсене

trknijka 210x300 Установяване на трудов стаж по съдебен редВсе по-често възникват случаи, в които, когато настъпи моментът за придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст, не можете 18schoolgirlz.com
да си набавите документи за представяне пред НОИ, за да докажете, че сте работили през определен период от време при конкретен работодател. Това се случва, защото в годините на прехода и приватизацията, когато се смениха собствениците на предприятията или се ликвидираха предприятия, държавни структури, други организации, сдружения и т.н., се оказа, че никой не се е постарал да съхрани документацията им, и по-конкретно не са съхранени разплащателните ведомости. Ако освен всичко това е изгубена и трудовата Ви книжка, поради това, че допреди няколко години, а не рядко и сега, работодателите прибираха трудовите книжки /а съгласно Кодекса на труда трудовата книжка се съхранява от работника или служителя/, Вие наистина няма как да докажете пред НОИ своя осигурителен стаж за определен период от трудовата Ви дейност.

Но все пак това не е напълно отчайващо. Вие можете да се посъветвате с адвокат, който ще Ви напъти какви документи и какви други доказателства са Ви необходими, за да заведете дело в съда и да установите по съдебен ред осигурителния си стаж за този период от време, за който са изгубени ведомостите и Вашата трудова книжка. Наистина, съдебният процес може да продължи доста дълго време и това да Ви струва пари, но не се колебайте да заведете такова дело, защото то ще Ви осигури по-висок размер на пенсията, която и без това няма да Ви е достатъчна.Comments are closed.